بهترین نوع نمک، «نمک تصفیه شده یددار جهرم به روش تبلور مجدد» است
نمک طبیعی جهرم چگونگی نمکی است و چه خواصی دارد؟
نمک جهرم به دلیل طبیعی بودن باعث بروز بیماری قلبی نمیشود و احساس تورم ناشی از نگهداری آب در بدن یعنی ِادم یا خیز را به همراه ندارد. بنابراین موجب افزایش وزن نمیشود و مواد معدنی و مغذی برای حفظ سلولهای خونی بدن را نیز تامین میکند.نمک طبیعی حقیقی طعام چنین نمکی است یعنی نمکی که فاقد فلزات سنگین سمی ولی دارای عناصر و املاح مفید برای بدن است و اینکه امروزه به نمک کلرور سدیم حمله میشود, در طب اسلامی ایرانی چنین نمکی را خلاف مکانیسم نظام سلامت محور طب ایرانی است و طب ایرانی اسلامی معتقد است که نمک سالم طبیعی ارگانیک مورد تایید روایات مستند اسلامی، نمکی است که ۷۲ بیماری را درمان میبخشد. نمک طبیعی جهرم از معادن سنگ نمک جهرم استخراج میشود که سرشار از کلسیم, پتاسیم, ید طبیعی و … است.
انواع نمکهای موجود در طبیعت چیست؟
نمک از سنگ معدن یا دریاچههای نمک همچون دریاچه قم و ارومیه استخراج و در طبیعت به ندرت به صورت کاملاً خالص یافت میشود و همواره ناخالصیهایی همچون سنگریزه، ماسه، گل و لای، گچ، املاح کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر، وانادیم و هالوژن ها(ید، کلر، فلوئور و برم) و فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک، کادمیم، سیلیس و نیکل در آن وجود دارد.وجود این ناخالصیها در نمک میتواند منجر به بروز عوارض نامطلوب در اندامهای گوارشی، کلیوی، کبدی و ریوی شده و در مواردی ایجاد مسمومیت کند حتی باعث ممانعت در جذب آهن بدن شوند.
آیا نمکهای ناخالص موجب بیماری میشود یا خیر؟
هرساله بیش از یک سوم افراد کشورهای توسعه یافته به بیماریهایی از طریق مواد غذایی گرفتار میشوند و میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای منتج از آلاینده های مواد غذایی، در کشورهای در حال توسعه، سالانه ۲/۲ میلیون نفر گزارش شده است. فلزات سنگین از جمله آلایندههای زیست محیطی هستند که مواجهه انسان با بعضی از آنان از طریق آب و مواد غذایی میتواند مسمومیت مزمن و بعضاً حاد ایجاد کند.
نمک به چند دسته تقسیم میشود؟
به طور کلی میتوان نمک مصرفی را به دو دسته تصفیه شده و تصفیه نشده تقسیم کرد. میزان مصرف نمک بهبود یافته در کشورهای در حال توسعه بسیار بالا است. نمک تصفیه نشده بیشتر از دریاچههای نمک تهیه میشوند و مردم بسیاری از این کشورها از آن برای مصرف غذایی استفاده میکنند.تسنیم: ناخالصیهای موجود در نمک دریاچه چه تاثیری بر بدن میگذارد؟دریایی: طبق مطالعات و آزمایشهای انجام گرفته، اثرات سوء ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده به فلزات سنگین به دلیل استفاده از نمک دریاچههای نمک زیاد است.کروم موجود در نمکهای تصفیه نشده دریاچه های نمک موجب ایجاد درماتیتهای پوستی و تحریک غشاهای مخاطی است همچنین نیکل موجود در این نمکها, آثار سمیت این فلز بر سیستم تنفس، دستگاه گوارش، خون، کبد و کلیه ها دیده شده است. آثار تنفسی با علائمی شامل سرفه، گیجی و سر درد ظاهر میشود و اختلالات عصبی به صورت بیخوابی، توهم و تشنج خود را نشان میدهد.منگنز موجود در نمکهای تصفیه نشده دریاچه موجب آسیبهای شدید مغزی همراه با اختلالات فیزیولوژیکی و نورولوژیکی مانند بیماری پارکینسون(سفتی عضلات) را به دنبال دارد.افزایش میزان کُبالت بر رشد جنین آثار مضری دارد و در اعمال فیزیولوژیک فلزات دو ظرفیتی نظیر کلسیم، منیزیم، منگنز و اعمال بیولوژیکی ساخت کوانزیم وابسته به ویتامینها ایجاد تداخل میکند.
اثرات سوء فلزات سنگین موجود در نمکها چیست؟
ذرات ریز سرب به علت سنگینی وزن شان کمتر از راه ریه وارد بدن میشود. سرب و املاح آن در شیرۀ معدهای و رودهای و حل شده و به شکل کلرور مضاف سرب و سدیم در میآید و مقدار ناچیز آن در بدن باعث مرگ میشود.
ترکیبات محلول جیوه از راه دستگاه گوارش به سرعت جذب میشود. مهم ترین عضوی که مورد تهاجم سموم جیوهای قرار میگیرد،کلیهها هستند. ضایعات این عضو از زمانهای پیش، شناخته شده بود که عبارتند از کلیههای حجیم، نرم و متورم با رنگ پریده متمایل به زرد، به طور کلی اثرات زیان آور جیوه در مسمومیت مزمن باعث صدمه به سلسله اعصاب است.
قسمت عمده آرسنیک در معده رسوب میکند. انتشار و جذب آن بر اساس نوع مسمومیت متفاوت است. در مسمومیت حاد، آرسنیک معمولاً در چهار هاضمه، کبد و کلیه یافت میشود در صورتی که در نوع مزمن در مو و ناخن مستقر میشود.کادمیم نیز مسمومیت ناشی از این عنصر مشابه آرسنیک است.
نمک تصفیه شده یددار با روش تولید تبلور مجدد، چگونه نمکی است؟
سالهاست که پزشکان و متخصصان از خانوادهها میخواهند که نسبت به مصرف نمک تصویه شده و یددار اقدام کنند، اما هنوز هم برخی خانوادهها دقت لازم در این مورد را ندارند در حالی که فواید استفاده از این نمک برای سلامتی افراد خانواده بسیار اهمیت دارد. بهترین نوع نمک، «نمک تصفیه شده یددار به روش تبلور مجدد» است که نمک جهرم از این دسته نمک است.
نمک از سنگ معدن یا دریاچههای نمک استخراج و در طبیعت به ندرت به صورت کاملاً خالص یافت میشود. بنابراین همواره ناخالصیهایی مانند شن، ماسه، خاک، گچ و منیزیم که املاح نامحلول نامیده میشوند در آن وجود دارد. مواد نام برده باعث میشوند شوری نمک کمتر احساس شده و همین امر موجب مصرف بیشتر نمک و بروز پرفشاری خون، ناراحتیهای کلیوی و سنگ کلیه میشود.
مهمتر آنکه ناخالصیهای ناشی از فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، ارسنیک و کادمیوم در این نمکها موجب بروز مسمومیت های مخاطره آمیز در دراز مدت میشود. سرب میتواند سبب کم خونی، درد های عضلانی، کوتاه قدی، توقف رشد، آسیب به کلیه ها و ناراحتیهای گوارشی شود.
جیوه سبب افسردگی، عصبانیت و اختلالات کرومزومی در جنین شده و آرسنیک موجب ریزش مو، اسپاسم ماهیچهای انگشتان و تهوع میشود. اینها مشکلاتی است که هیچ گاه عامل آن از سوی حاذق ترین پزشکان کشف نخواهد شد؛ چون این عوارض در کوتاه مدت یا بلافاصله پس از مصرف محصول تظاهر نمیکنند.
به چه روشهای نمک را تصفیه میشود؟
برای تصفیه نمک از ناخالصیهای فیزیکی حذف فلزات سنگین و رسیدن به نمک خالص بهداشتی معمولاً از دو روش تصفیه جزئی و شستشو با آب و روش تصفیه کامل یا تبلور مجدد نمک را تصفیه میکنند.
نمکهای حاصل از روش شتشو با آب (تصفیه جزیی)و روش تبلور مجدد(تصفیه کامل) با یکدیگر چه فرقی دارد؟
نمکهای حاصل از روش شستشو با اب دارای دانه بندی پراکنده و نامنظم است و کمتر به صورت بلور کامل تولید میشود, این درحالی است که همه دانههای نمکهای تبلور مجدد به صورت بلورهای مکعبی و منظم دیده میشوند.
نمکهای شستشو با اب از شفافیت و سفیدی کمتری نسبت به نمک تبلور مجدد برخوردار هستند همچنین اکثر نمکهای شستشو درصد غیراستاندارد و بالایی از رطوبت را در خود نگه میدارند ولی نمکهای تبلور مجدد دارای رطوبت کمتر از ۱/۰ است.
نمکهای شستشو دارای درصد بالایی از ناخالصیهای محلول و نامحلول در آب است که در بعضی از موارد قابل مشاهده هستند درصورتی که آنچه که در بسته بندی نمک تبلور مجدد دیده میشوند، فقط بلورهای مکعبی و سفید نمک است.
در اغلب موارد، خلوص نمک شستشو با آب کمتر از حداقل مجاز(۲/۹۹درصد) و گاهاً درحد نمک تصفیه نشده و سنگ معدن اولیه است, درحالی که خلوص نمک تبلور مجدد ممکن است به ۹۷/۹۹ درصد هم برسد.
هر چند بسته بندی نمک شستشو طبق استاندارد است ولی این نوع نمک پس از گذشت مدت زمان کوتاهی به دلیل رطوبت بالا و کیفیت پائینی که دارد، شکل کلوخه به خود گرفته است و از حالت دانه بندی خارج میشود. در حالی که نمک تبلور مجدد حتی پس از زمان انقضای آن، هنگامی که بسته باز میشود, دانهها، شکل مکعبی و بدون چسبندگی خود را حفظ کردند.
بدون دیدگاه